PAGES

Wednesday, December 28, 2011

oh result~kau buat aq frust!


salam..

rata2 dalam fb,semua kawan2 fyda update pasal result..

adeh..rasa result fyda kali ni TEROK gile2..

dan seterusnya anugerah dekan dah terpadam dalam kamus hidup fyda buat semester 3 ni..

fyda dah jangka fyda takkan dapat dekan dah kali ni..fyda redha je..tapi,yang buat fyda rase frust sgt2 sebab result fyda down giler..

memangla semua lulus,takde yang kena repeat..tapi..
entah la..mata ni rase nak juling mase check result tadi..rase tak tentu arah..

mak,kali ni anak mak tak dapat result yang boleh mak buat mak bangga..im so sorry mak.. :'(

to all classmate fyda yang dapat result yang gempak,congrats guys!

ape lagi yang nak di sesalkan..result tu dah final pon..nak menangis,frust tertonggeng pon tak de makna dah..redha je lar..sapa suruh main2 masa belajar kan?huhu..

semoga apa yang dah jadi ni,akan jadi pengajaran terbesar dalam hidup fyda..jangan main2 lagi..huhu
semester 4..here i come..semangat baru..azam baru..insyaAllah,i'll try my best ...

okla u all..thanks 4 reading this~

p/s :padanmukahangcikpelangioi!tuladokmainmainlagimasabelajaq!

Friday, December 23, 2011

Alhamdulillah~


salam..

hari ni 23.12.11..
fyda rasa lebih tenang..
Alhamdulillah,Allah Maha Penyayang...
Allah takkan biarkan hambaNya menangis dan bersedih..

Walaupun rasa sakit tu masih ada,tapi bukan airmata jawapannya.fyda takkan menangis lagi disebabkan seorang lelaki.Itu janji fyda yang terbesar yang pernah fyda lafaz dengan hati fyda sendiri..

fyda dah serahkan hati yang hancur ni pada Allah..
biarlah segalanya Allah yang tentukan lepas ni..
Allah je yang tahu perjalanan hidup seseorang..
segalanya Allah dah tetapkan..

dan fyda tak pernah salahkan takdir lepas apa yang dah jadi dengan diri fyda ni..
malah rasa syukur sangat2..sebab lepas apa yang dah jadi ni,rasa semakin dekat dengan Allah SWT..
sebelum ni,fyda lalai..Alhamdulillah,Allah tu masih sayangkan fyda dan buka mata hati fyda yang selama ni buta sebab cinta..

lepas ni,fyda akan jadi lebih kuat untuk hadapi apa pun dugaan dari Allah..
lagipun,Allah takkan beri ujian di luar kemampuan hambaNya..dan setiap ujian yang Allah turunkan pada hambaNya adalah untuk "cuci" dosa kita yang sebelum ni..
jadi apapun,semua InsyaAllah fyda mampu hadapi..

terima kasih pada kawan2 fyda yang sentiasa bagi sokongan,yang memahami diri fyda sejak akhir2 ni..

okaylah u all..
thanks jugak sebab sudi jenguk belog ni..

Wednesday, December 14, 2011

my awesome sunday!





salam...

11.12.11-ahad adalah tarikh yang bermakna buat fyda sebab fyda dapat jumpe kawan2 fyda..sebelum ni masing2 sembunyikan diri..tak tahu la ceruk mana diorang ni sembunyi and finally fyda berjaya kidnap diorang ni semua untuk hang out same2..

and da best part is,tempat yang menjadi destinasi wajib untuk kami bila berjumpa..tak lain dan tak bukan Gurney Plaza..ades..jemu tu memang la jemu..tapi memandangkan Gurney Plaza ni lah mall yang paling dekat and mall yang agak strategik jugak la untuk kitorang berjumpa..so,gurney pun gurney larh...


lepas tunggu sorang demi sorang datang,at last terkumpul lah kami 6orang..fatt,hus,mia,hany,nick and fyda..



lepas tengok wayang (OMBAK RINDU),nick kena balik dulu,tak sempat nak snap pic dengan dia..then kami yang tinggal ni pusing2 naik turun gurney plaza tu.singgah A&W jap pekena float.




sempat lagi posing mia ni..hehe
atas escalator pun sempat lagi bergambar..

senyum tak perlu kata apa2 :)


snap pic tak habes2..biasa la..semua tu penting..kenangan kot!hehe



terserlah ketotnya diri ini bila dengan Mia..huhu


dah penat pusing maka sorang2 pun mintak diri nak balik..
seriously macam tak sanggup je nak berpisah..bukan pe,untuk jumpe and berkumpul macam ni bukan senang..kena tunggu semua cuti sem..




cik pelangi tgk ape kat atas tu???ada cicak kiss kat atas tu la..haha

okay la..rasanya dah cukup kot pic yang fyda upload dalam ni..nanti upload banyak2 "hang" pulak belog buruk ni kan..hehe..
anyways,thanks pada semua yang sudi  menyinggah and tak lupe jugak pada yang suke mengskodeng belog fyda ni..

p/s : ahad ni plan nak kuar lagi..but kali ni hope lebih gempak and lebih ramai  kawan2 yang akan join..


Sunday, December 11, 2011

BERAT NYA DOSA SEORANG LELAKI...

SALAM..
 entri kali ni sekadar tujuan untuk berkongsi info yang berguna untuk para pembaca belog fyda ni..pasal kaum adam lagi..kalau sebelum ni entri fyda adalah artikel "bila lelaki betul2 serius dlm percintaan",tapi hari ni fyda nak kongsikan dengan u all 1 lagi artikel tentang betapa beratnya dosa seorang lelaki...
same2 la kita renungkan..


LELAKI


Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.


Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin (yg ada anak pompuan ramai kena ingat ni....pastikan anak solat, tutup aurat, etc) dan dosa anak lelaki yang belum baligh.


BERATKAN?


Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??


Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin.


Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa...jangan percaya sangat)


Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.


WANITA :


Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki.


Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.


Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.


Pernahkah kita lihat sebaliknya??


Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.


Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita ?


Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan
anak-anak.


Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).


Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita:


1. ibunya ,
2. isterinya ,
3.anak perempuannya , dan
4. saudara perempuannya.


Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini:


1. suaminya,
2. ayahnya,
3. anak lelakinya dan
4. saudara lelakinya .


Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja:


1. sembahyang 5 waktu
2. puasa di bulan Ramadhan
3. taat suaminya dan
4. menjaga kehormatannya .


Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.


MasyaALLAH.. .sayangnya ALLAH pada wanita ....


Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki , tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi
pemimpin...maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya...supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA..


"Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali- Imran:103)


Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri "....


terdetik dalam hati fyda,Allah jadikan lelaki dan perempuan untuk saling memerlukan.dan Allah dah tetapkan kelebihan seorang lelaki dan jugak kekurangannya..begitu juga wanita..fitrah ni dah jelas lagi nyata untuk kita fikirkan..betapa hebatnya kuasa Allah SWT yang mengaturkan perjalanan dan takdir hambaNYA tak kira lah lelaki atau perempuan..dan yang paling penting  xkire lelaki dan wanita dua2  mendapat kemuliaan dari Allah SWT dan seterusnya membuktikan yang Allah SWT itu Maha Adil dan Maha Bijaksana...

sama2 kita perbaiki diri ,semoga kita mendapat rahmat hidayah dari Allah SWT,insyaAllah...

sumber artikel : laman muka buku-wallahu'alam..

Saturday, December 10, 2011

BILA LELAKI BETUL-BETUL SERIUS DALAM PERCINTAAN

SALAM..
 morning semua..
agak pelik pulak bila fyda update belog pagi2 walaupun bukan di awal pagi..hehe

ok..entry fyda kali ni  agak berkait dengan cinta lagi..opss..sorry pada u all yang dah jemu..minah ni asyik citer pasal cintan cintun je akhir2 ni kan..hehe

bila lelaki betul2 serius dalam percintaan?wah2..tajuk bukan main lagi..mesti u all semua nak sangat tau ape jadi bile lelaki betul2 serius dalam cinta...ok,fyda tak intro panjang2,u all bace la artikel yang fyda jumpa kat muka buku ni..


BILA LELAKI BETUL2 SERIUS DALAM PERCINTAAN…. 

Kecantikan kamu diketepikan…keikhlasan kamu diutamakan... Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya. si dia akan sentiasa menghantar sms..wlpan diblas..ini tnda si dia sentiasa memikirkan kamu… 

Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya.. Bukan semua lelaki anggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan. 

Tidakkah kamu terharu melihat seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi kamu. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buatmu. 

Sentiasa menghiburkan hati kamu dikala gundah...

Sentiasa bersungguh melakukan sesuatu untuk kamu.. .Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yang kuat membebel Sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat. 

Ingat, nasihat bermaksud mengingati. Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubungan kamu.

Ini bermakna dia selalu fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana untuk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja 

Ada juga lelaki yang cepat berasa sensitif dan mudah marah sekiranya apa yang diperkatakannya tidak diambil perhatian, lebihlebih lagi dari orang yang dia sayangi. Baginya kamu bersikap acuh tidak acuh.

Hal ini boleh menimbulkan perasaan cemburu meluap-luap, tambahan pula sekiranya kamu boleh menjadi pendengar setia apabila berdampingan dengan orang lain.

Pasti dia merasakan dirinya tidak berguna pada kamu.. Lucu tapi hakikatnya begitulah apabila teman lelakimu berperangai tidak ubah seperti anak-anak kecil semata-mata untuk mendapat perhatian daripadamu. 

Si dia mahu bermanja dan inginkan kekasih hatinya melayannya lebih daripada orang lain yang pernah kamu sayang. Kalau dia merajuk hati, sesekali cubalah untuk memujuknya. 

Kamu hadapi masalah dan orang pertama yang datang membantumu adalah teman lelakimu. Tandanya dia tidak mahu melihat kamu susah dan rasa bertanggungjawab untuk membantu. 

sekiranya teman lelakimu sentiasa bertanyakan soalan yang sama, “you masih sayang i?”, jangan anggap itu satu persoalan yang membosankan. Itu tandanya si dia tidak mahu kasih sayang kamu kepadanya menjadi luntur. 

Sebab itulah, kalimah tersebut sentiasa diulang-ulang agar kamu tahu betapa si dia sentiasa mahu kamu ingat diri kamu sudah dimiliki olehnya.. Tidak suka kamu memakai seksi...kerna tidak suka kamu diperhatikan lelaki lain wlpn berlengan pendek... 

Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga. 

Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya. Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya. 

Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.

Dia tidak suka kamu keluar malam…tanda ingin menjaga pandangan org terhadap kamu... Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.

Dia tidak suka ada lelaki lain mendekati kekasihnya. HARGAILAH Lelaki dan terimalah mereka seadanya…. Berilah diri kamu peluang untuk kembali mencintai seseorang yang bergelar LELAKI..

so macam mane?hope bila u all dah baca artikel ni, hope hubungan u all dengan pakwe masing2 makin baik..yela..perasaan untuk menghargai lelaki yang betul2 sayang kat kita dah timbul kan..hehe..

sekadar berkongsi..thanks pada yang sudi menyinggah..
adios..

Tuesday, December 6, 2011

akhirnya!yahoooooo!!!!


Salam..
Alhamdulillah..lepas berhempas pulas ulang alik dari Penang ke Alor Star,finally fyda dapat jugak lesen kereta and motor..

First of all,fyda nak ucapkan terima kaseh banyak2 pada pegawai JPJ yang tersangatlah baik hati meluluskan fyda untuk dapat lesen..even ada kesalahan masa kat jalan raya tadi..thanks pakcik!opppsss…silap..terima kaseh Tuan Misai Lebat..hehehehe…

Tahniah jugak pada member fyda,ekin yang lulus gak test tadi..happy betol dia tadi..
Secondly,of course lah terima kasih pada cikgu2 fyda yang dah penat2 ajar fyda..terutamanya Cikgu Syukri..err..Depan cikgu syukri ni lah airmata fyda mengalir sebab asyik kena marah jer ngan dia..biase la..fyda ni sensitive sikit..huhu..tapi berbaloi la sebab  lulus..hehe..

Lepas ni mesti terjangkit wabak “gila stereng”..hahaha…tak bole blah la..

Lepas selesai lesen ni akhirnya fyda dapat menikmati cuti sem yang bersaki baki lagi ni..lega nya rasa!huhu…

Oklah u all..takat sini dulu..

p/s : kepada si dia,lepas ni  dah leh la try bawak Viva comel tu ek..hehehe..

Monday, December 5, 2011

ombak rindu~


Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu

Hidup tanpa dia di sisi ku
Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

p/s : touching la plak malam nie..biar la hati ni je yang tahu.. :'(

Tuesday, November 1, 2011

nak jadi popular bole??

Salam…
Rasa tiba2 rajin pulak nak update entry..
tajuk entry fyda kali ni.."nak jadi popular bole???"
hehe..actually bukan fyda yang nak jadi popular,ni si kecik sorang ni..

Tadi masa online,tiba2 si kecik mira anta chat..
dia cakap dia tak dapat masuk idola kecil  4..alahai..cian dier..
fyda siap print screen lagi chat fyda ngn dier ..u all bace lah sendiri ek..





Nak jadi popular la pulak budak kecik ni..hehe..macam2 hal la si mira ni..sampai tak terjawab fyda jadinya..yang tak tahan nya ayat ni >"KALAU TAK DAPAT A BOLEH JADI MODEL LAH?"
adoiyai..mira2..kakak tak tau nak jawab apa lagi kat hang..tu dia..keluaq dah bahasa penang ceq..haha..


p/s: fyda doakan si kecik mira ni tercapai la impian dia nak jadi model popular tu.nak popular tak salah ceq oi,janji jangan pelajaran terabai dah la...hehe

 adios...

Sunday, October 30, 2011

bila cik pelangi tertido dalam dewan exam..haha


SALAM..
Alhamdulillah..
bagaikan satu ketul batu besar dah terkeluar dari otak fyda ni..

walaupun sebenarnya fyda tak confident langsung jawab semua soalan tu..
soalan tak susah mane,tapi fyda tiba2 "blurr" seketika..hehe..

dah la tiba2 jadi blurr dalam dewan exam,pastu mata ni mengantuk lak..
mula2 ltak kepala je atas meja,at last ghaib ke alam mimpi..
huh!soalan pun tak habis jawab boleh plak tertido dalam dewan..

bila terjaga mula la menggelabah..
ha...ni lah padahnya bila tido tak cukup..yela,study last minute sampai lewat malam..
so,u all semua,dengarla nasihat fyda ni.jangan tido lewat kalau esok ada exam...cheewah..bajet je kan?
nak nasihat orang,tapi fyda yang tido lewat..hehe

tak tahu la..result fyda cam ne nanti...
tawakal je lah..
nak menyesal pun,tak guna dah kan>?
sendiri tanggung la..
sape suruh study last2 minute?


esok nak nalik penang..tapi ntah la kenapa berat hati nak balik sana..rasa macam tak nak balik plak..
kalau tak balik,fyda sorang2 lak kat rumah ni...eiiii..tak nak la..takot!semalam kan kite kena kacau..huhu..eh2..tak nak la citer..meremang bulu roma tibe2..

ok lah..
takat sini dulu..adios...

p/s: masalah bertambah berat dan jadi makin complicated..tak nak fikir sangat...kalau fikir memang tak leh nak jawab exam..YaAllah,kuatkan hati hambaMu ini..

Saturday, October 29, 2011

it's gone..and i want it back!


Salam..
Tak tahu macam mana fyda nak gambarkan perasaan fyda sekarang..
Sejak akhir2 ni macam2 jadi kat hidup fyda..
rasa kosong je hidup ni,,
macam dah tak bermakna..

Yang paling terasa sekali  adalah bila fyda hilang sesuatu yang paling bermakna buat fyda..

Bayangkan,kita ada sesuatu sejak kita di lahirkan lagi,dan kita sangat menyanjungi setiap detik saat nafas kita,tiba2 hilang dan pergi..

Semua ni macam mimpi jer,tapi bila tersedar memang berlaku dalam hidup fyda…
Tak percaya and kadang2 rasa tak logic…

Fyda rindu..rindu sangat2 kehidupan dulu..
Tapi semuanya dah berubah..dah tak macam dulu..

Kalau fyda boleh lari dari semua ni,dah lama fyda lari..
Tapi fyda tawu,fyda takkan boleh lari dari kenyataan ni..
andai saja masa dulu dapat di ulang balik,fyda lah manusia paling bahagia dalam dunia ni..
tapi semua tu mustahil kan?


Di luar semua Nampak fyda happy,senyum,ketawa.
Tapi di dalam,fyda sebenarnya berperang dengan perasaan  sendiri..
Fyda rasa sunyi sangat..rasa dunia ni dah tinggalkan fyda sorang2..

Naseb baik la ada kawan2 yang setia ada dengan fyda ,at least fyda boleh lupe jap masalah2 fyda ni bila dengan diorang...

Mungkin ini adalah lumrah hidup..

Ujian dari Allah SWT untuk fyda..
Kalau ni adalah bukti  dan tanda kasih saying Allah SWT pada fyda,fyda redha..

Cuma fyda hanya perlu kuat sekarang ni..perlu kuat untuk hadapi kenyataan yang perit sangat..
Semoga kenyataan perit ni berubah dan semuanya kembali seperti sedia kala…insyaAllah..

 p/s: entry ni xde kena mengena dgn my ex bf dan sewaktu dengannya..sekian ~

Friday, September 30, 2011

sendu si pelangi~

salam..

takde ape yang penting yang fyda nak kongsikan kat belog buruk ni..hanye luahan hati fyda sebagai seorang gadis yang tengah sedih..

dah 3 kali harapan fyda dihancurkan..
dan mungkin itu dah cukup untuk fyda buka mata yang fyda tak perlukan cinta lagi buat masa ni..fyda hanya perlukan cinta hakiki..cinta kepada Allah SWT..insyaALLAH..fyda akan cube ke arah tu..
dengan apa yang dah jadi,fyda tawu,Allah masih sayangkan fyda..Allah masih beri peluang kat fyda untuk cepat2 perbetulkan langkah yang tak betul sebelum ni..

Ya Allah,kerdilnya terasa disisiMU..

dan sekarang fyda dah tersedar..
fyda dah terlalu banyak hanyut dgn dunia yang penuh dengan kepura-puraan..
fyda cari cinta,kononnya cinta tu dapat bagi fyda semangat untuk terus belajar and berjaya..padahalnye,cinta tu lebih banyak buruk dari baiknya..

tak perlulah fyda ceritakan ape yang buruknya sebab mesti u all semua dah tahu kan ape buruk baiknya hubungan COUPLE  ni..

kalau orang cakap fyda cepat sayangkan seseorang,memang fyda mengaku..dan sebab tu la fyda selalu terluka..fyda cepat simpan harapan...fyda cepat nak terbang tinggi padahal fyda tahu,bila terbang terlalu tinggi,bila jatuh nanti memang sakit..

dan sekarang fyda rasa,fyda perlu tutup pintu hati ni..
biarlah takde sape yang boleh sakitkan hati fyda lagi..
susah pintu hati ni nak terbuka kalau dah tertutup..
dah tak tertanggung rasanya sakit sebab bermain dgn cinta yang tak diredhai ALLAH ni..
semoga apa saja tindakan fyda lepas ni,diiringi izin Allah SWT ..so that fyda tak tersilap langkah lagi dgn mencintai orang yg salah..

p/s:time2 camni sesuai benar nak dengar lagu matahariku-agnes monica..huhu :'(
adios..

Wednesday, September 21, 2011

-MAK-


salam..mase blogwalking tetibe fyda terbace entry ni yang buat hati fyda rase nak berkongsi dengan u all semua..hope citer kat bawah ni leh jadi pengajaran untuk kite semua..sedih sangat citer ni..same2 kite renungkan..

"Mana Mak?'

Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh menjawab, “Entah.”

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nombor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telefon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telefon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telefon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telefon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.
Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telefon panggilan dari ibu tanpa berjawab?


p/s : bila terbaca citer ni,tetibe rase rindu kat mak yang ade kat penang tu.sedihnye xdapat balik kampung...rindu nak kucup dahi mak..huhu..
with my lovely mum..

Saturday, September 17, 2011

ANUGERAH DEKAN~perjalanan dan perjuangan kita yang masih jauh...

salam..
untuk entry kali ni fyda terasa rajin nak citer pasal anugerah dekan kolej polytech mara alor star sesi jan-july 2011..
senyuman ala2 terpaksa..
first of all,fyda nak rakamkan sejuta tahniah buat para penerima anugerah dekan untuk kali ni..walaupun majlis dekan yang diadakan kali ni xsemeriah majlis dekan semester lepas,fyda tetap bersyukur sebab masih diberi peluang untuk bersama kawan2 yang lain untuk terima anugerah yang sangat2 bermakna bagi fyda nie...

majlis dekan kali ni berlangsung di The Regency Hotel Alor Setar Kedah..
majlis dekan kali ni sederhana je tak semeriah majlis yang diadakan tahun lepas..
tapi fyda tak kisah pun pasal semua tu..hehe

sebenarnya anugerah ni adalah pembakar semangat buat fyda untuk terus melangkah..cheewah..ayat ..
yela,mana tak nye..selama ni "mereka2 itu" pandang rendah je kat fyda ni sebab tak dapat masuk Universiti ..nak buat macam mana kan,bukan rezeki fyda nak masuk U..
at last tercampak kat KPTM Alor Setar ni..

Tapi sebab tercampak kat sini lah fyda dapat belajar macam2..erti persahabatan,keikhlasan,macam2 lagi la and yang paling penting hidup berdikari..and fyda rasa bersyukur sangat2 dapat belajar kat sini..



dari kiri putri,hanis,aien,azie,aini and unknown gurl..haha
 buat teman2ku yang selalu menolong fyda dalam  pelajaran,terima kasih sangat2!kalau takde diorang,tak tahu la..thanks sebab tak kedekut ilmu.sudi berkongsi ilmu dengan budak ni...hehe..ape2 pun perjalanan masih jauh..jauh sangat2..semua ni hanya permulaan untuk terus maju ke peringkat yang lebih tinggi lagi,insyaAllah..

semoga semester kali ni,fyda dapat lagi merasa anugerah ni..

okay la..rasanya sampai disini dulu..malas nak membebel lame2..hehe..adiosss..

suke sangat picture ni..baju pun same colour..hehe



my housemates~congrats guys!
p/s : anugerah ni buat mak fyda yang tercinta@pemenang anugerah pemberi semangat terbaik dunia...hehehe

Wednesday, September 7, 2011

OH HIDUP!

Salam...

Dalam hidup ni ape je yang kita buat,kita kenalah sedar diri kita sape,di mana layaknya tempat kita.
Tak semua perkara yang kita rasa betul tu,betul.Kerana ego,semua yang betul jadi salah,dan yang salah jadi betul.

Tentang harapan.Jangan terlalu mendambakan sesuatu yang tak mungkin dapat kita miliki sebab bila kita sedar kita gagal memilikinya,kita kecewa.

Kadang-kadang masalah yang bertimpa-timpa akan buat kita hilang pedoman.Hilang arah sehingga sanggup buat sesuatu yang di luar batas pemikiran.sedangkan kita sedar yang ada hikmah disebalik semua tu..Cuma kita je buat2 tak tahu and buat2 xfaham..sabar itu indah..so kite kenala sabar..berdoa supaya kita terus cekal untuk hadapi ujian dan dugaan hidup..

Takde sape2 pun dalam dunia ni perfect.ape yang penting,kita kenala sedar diri dan sedar ruang.sentiasa ingat sape diri kite,kat mana layaknya tempat kita..kalau orang lain boleh terima kekurangan diri kita,kenapa kita nak persoalkan kekurangan yang ada pada diri seseorang tu..bersyukur je dengan ape yang Allah kurniakan pada kita..

Cinta..apa yang dikejarkan sangat dengan cinta.sedangkan cinta yang hakiki terhadap Allah SWT perlu melebihi segalanya..tapi,kita still kejar cinta yang “tak halal”-cinta sebelum nikah..kejar cinta tu,kejar cinta ni..at last frust menonggeng..airmata macam air hujan mengalir sebab cinta yg tak kesampaian tu..
Kalau benar  sekalipun cinta sebelum nikah tu kita memang tak boleh lari mase zaman2 remaja macam ni,bersederhanalah dalam  sesuatu perhubunganan tu...tak dinafikan,remaja & cinta tak dapat dielakkkan(selalunya laa)..sebab ape?sebab fyda pun remaja jugak..faham camne gelojak hati remaja yg  ingin dicintai,disayangi dan di hargai oleh seseorang.

Cuma buat masa sekarang ni,fyda kosongkan hati dan lebih selesa bersahabat tanpa sebarang hubungan istimewa..(i’m not perfect!sorry)..saya pun pernah “couple” dulu..hehe..

Same2 la kita perbaiki diri and saling mengingati antara 1 sama lain..ketepikan ego jika untuk kebaikan..ego tu memusnahkan..percaya la..entri ni tak ditujukan pade sesiapa..just utk renungan semua n diri fyda jugak..thanks 4 reading dis k guys!
Adiosss J

Wednesday, July 27, 2011

DERA SAMPAI MATI,BAYAR RM 400 JER???


Salam..
Macam biasa lah  kalau 1 hari fyda  xbukak metro online rasa macam tak lengkap jer..
So,ada berita yang nak fyda kongsikan dgn u all..
Bila terbaca jer berita  ni tiba2 rasa marah meluap2..
Mana nya tak marah,ade je berita pasal kes dera kucing sampai mati..
Tapi yang buat fyda tak berapa puas hati,dera kucing sampai mati dendanya  RM 400 jer!

PETIKAN DARI HARIAN METRO
Chow Xiao Wei dijatuhkan hukuman selepas mengaku bersalah di hadapan Majistret Nik Mohd Fadli Nik Azlan. Nik Mohd Fadli juga memerintahkannya dipenjara tujuh hari jika gagal membayar denda itu. Bagaimanapun, Chow menjelaskan dendanya.

Mengikut tuduhan pertama, dia didakwa secara zalim menyakiti dua kucing antara jam 4.25 petang hingga 5 petang pada 19 Februari lalu di depan sebuah gerai di Pasar Seri Kembangan di sini.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 44(1)(a) Akta Binatang 1953 (Akta 647) dan boleh dihukum mengikut Seksyen 44(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM200 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya, jika disabit kesalahan.

Chow juga didakwa melakukan perbuatan tidak wajar menyebabkan kesakitan serta penderitaan seekor kucing pada masa, tarikh dan tempat sama.


Dia didakwa mengikut Seksyen 44(1)(d) Akta Binatang 1953 (Akta 647) dan boleh dihukum mengikut Seksyen 44(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM200 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya, jika disabit kesalahan.



Tak de hati perut langsung kan?Ape la dosa anak kucing tu..Apsal bangang sangat eh buat camtu kat binatang.Tindakan undang2 perlu lebih berat la fyda rasa..Baru la pendera2 binatng ni tak berani nak buat binatang sesuke hati..Takat denda RM400 jer,macam tak de kesan kan..
Actually entri ni ade lebih kurang sama jugak dgn entri APA DOSA SI COMEL NI???..
ade video rabbit di dera sampai mati..sadis sgt2..

thanks 4 reading this..adiosss...

kisah pemungut tin dan erti SYUKUR...


Salam..
Tiba2 jer rasa terpanggil nak buat entry ni..tadi mase fyda balik dari kolej,ade la ternampak 3 orang insan yang sedang leka memunggah sampah dalam tong sampah  jiran2 kami.. 
2orang perempuan,sorang lelaki...

nampak gaya macam warganegara Indonesia..

Masa masuk simpang nak balik umah tu patutla hidung yg kemek ni terhidu bau yang kurang menyenangkan,rupa2nya  ada 2 -3 tong sampah sedang di geledah..

Sempat jugak la fyda mengukir senyuman ni kat salah seorang dari diorang tu....

Tapi kan,terlintas dalam fikiran fyda ni,macam mana la diorang tu sanggup buat kerja2 yang macam tu.
yela,tak semua orang sanggup nak geledah tong sampah semata2 nak kutip tin2 ,botol2 kosong n barang2  lain yg boleh dikitar semula..

Kesian kot  tengok diorang..tapi hanya mampu kesian je lah..

Fyda tabik springggg kat diorang ..yelah,sekurang2nya diorang usaha cari rezeki yang halal walaupun terpaksa bergelumang dgn sampah yg bau busuk,masam,tengik..
Lebih bagus dari mencuri,merompak kan???

Kalau kita,confirm tak sanggup kan..kalau bau busuk sikit pn dah “eyewwww...busuk3..”tul x..hehehe

Ape-ape pun ada sesuatu yang fyda belajar dari peristiwa tadi..
Tak semua orang mampu mengecapi kesenangan macam mana yang kita ada sekarang ni..

Kalau hari ni kita menangis sebab kita rasa hidup kita susah,ingat tau,ada insan yang lebih susah dari kita ...

So,bersyukur la dgn kurniaan dari Allah SWT..
Tak payah nak merungut2 sangat lah kalau ada kekurangan dalam hidup kita sbb ada orang yang kurang segala2nya...

Dan kalau hari ni kita bangga sebab kita ada segalanya,tak mustahil  hari esok kita akan hilang segala2nya hanya dalam sekelip mata..

ha,satu lagi,jangan la kita pandang rendah pada orang yg bekerja kutip sampah,cuci toilet ke ape ker..diorang pun manusia kan???seburuk2 pekerjaan  diorang pun asalkan halal ok la tu kan...

kat mane pun kita berdiri sekarang,kita jgn riak n sombong sebab kita tak selalunya dia atas...
ayat power kat bawah ni khas untuk renungan semua...

 ~jangan riak punya kereta mewah yg mahal, sedang van jenazah adalah kenderaan terakhir~

~jangan berbangga dengan rumah besar bertingkat, sedang rumah bawah tanah adalah penginapan terakhir~

~jangan bermegah punya baju pakai yang cantik lagi mahal, sedang kain putih tanpa jahit tepi membalut tubuh diakhirnya~

semoga kita datang dan pergi dengan redhaNYa.
  
renung2kan....


Ok..jumpa next entry ...

Adiossss J

Tuesday, July 26, 2011

ADAKAH ANDA MASIH DARA?


Salam u all sumer..
Ha..sekian lama fyda tak update entry,tiba2tiba jer keluar entry ni...ADAKAH ANDA MASIH DARA?Perghh..mesti ramai yang buka mata kan..hehe
Fes of all,sorry la kalau2 entry ni agak sensitive,tapi fyda tak berniat ape2..just nak berkongsi  pendapat..JOM BACE ..

APA ITU SELAPUT DARA?

Dalam istilah perubatan, selaput dara dikenali sebagai hymen. Selaput dara ini merupakan satu lipatan selaput lendir yang menutupi pintu bibir vagina 
perempuan. Ia telah ada sejak bayi perempuan dilahirkan.

Selaput ini amat tipis dan merupakan membran yang lembut. Secara biologisnya membrane ini tidak berfungsi, tetapi ia mempunyai beban yang berat kerana 
dinilai sebagai bukti kegadisan seorang perempuan.

Adakah semua perempuan memiliki selaput dara?

TIDAK. Bukan semua wanita mempunyai selaput dara pada vaginanya. Terdapat beberapa kajian yang mendapati ada bayi perempuan lahir tanpa selaput dara.

Apakah yang boleh menyebabkan selaput dara pecah?
Biarpun hanya sekadar lapisan lender, selaput dara sangat elastic dan tidak mudah rosak. Selaput dara hanya akan pecah apabila berlakunya hubungan seksual, rawatan perubatan yang dilakukan pada liang vagina, gangguan penyakit pada saluran vagina atau kemalangan dan aktiviti berat yang mempengaruhi alat kelamin perempuan.

Ketebalan selaput dara berbeza di antara satu wanita dengan wanita lainnya. Ada perempuan yang mempunyai selaput dara amat tipis dan mudah koyak oleh aktiviti-aktiviti tertentu seperti berenang, menunggang basikal dan memanjat. Ini semua memecahkan selaput daranya meskipun dia belum pernah melakukan hubungan seks. Sebaliknya, ada juga perempuan yang sudah bernikah dan berhubungan seks berkali-kali tetapi selaput daranya masih utuh dan tidak koyak kerana selaput daranya begitu elastik.

Apakah selaput dara lambang keperawanan?
Salah satu faktor penyebab kerosakan selaput dara adalah hubungan seksual. Dan masyarakat menyatakan seseorang perempuan adalah perawan jika belum pernah melakukan hubungan seksual. Isu keperawanan yang berhubung dengan selaput dara ini juga berkaitan dengan pendarahan yang terjadi ketika selaput dara koyak. Inilah yang menjadi tanda keperawanan dan kesucian seorang perempuan pada malam pertama.

Seorang wanita dikatakan tidak suci sekiranya tidak mengeluarkan darah ketika malam pertama. Anggapn ini sebenarnya kurang tepat. Perawan atau tidak seseorang gadis itu bukan hanya bergantung pada selaput dara. Tidak semestinya wanita yang tidak mengeluarkan darah ketika malam pertama sudah tercemar kerana selaput dara ini bukan hanya boleh pecah ketika melakukan persetubuhan tetapi juga disebabkan beberapa sebab yang dinyatakan di atas.

Apakah selaput dara wajib mengeluarkan darah ketika malam pertama?
Tentu sahaja TIDAK. Ini kerana selaput dara selain terdiri daripada membran yang lembut, ia juga bersifat fleksibel. Mungkin sahaja selaput dara ini melentur sehingga tidak mengeluarkan darah sewaktu melakukan hubungan seksual buat kali pertama. Malah dalam beberapa kes, didapati ada wanita yang tidak mempunyai selaput dara sejak lahir. Ada juga wanita yang memiliki selaput dara yang sangat tipis berbanding wanita-wanita lain sehingga Ia tidak dapat mengeluarkan darah pada saat melakukan hubungan seksual buat kali pertama. Selain itu, fakta perubatan turut menunjukkan selaput dara hanya memiliki sedikit pembuluh darah. Semakin tipis selaput dara, semakin sedikit darah yang keluar sehingga hampir tidak kelihatan. Bagi kaum lelaki, janganlah menilai kesucian isteri mereka melalui darah yang dikeluarkan ketika mereka mengadakan hubungan seks untuk kali pertama. 
Jangan terlalu tipikal dan kuno dalam menangani situasi ini, cubalah berfikiran lebih terbuka dan positif kerana di era millennium ini selaput dara bukanlah indikator utama dalam menentukan kesucian.

Ok..sekarang dah jelas kan?tak semestinya gurl yang xde dara tu dia tak suci dah..actually kefahaman orang kita yang meletakkan kesucian seseorang gadis tu pada DARA..walaupun hal ni ade yang dah tahu,tapi tetap ade jugak yang tak tahu tak kurang jugak yang buat2 tak tahu.....

TAPI....

Jangan la pulak fikir ke arah negative bila baca entry ni yer..
Yelah,nanti ada plak kata entry ni seolah2 menggalakkan zina..oh tidak..tidak sama sekali....!oklah...
THANKS 4 READING THIS!ADIOSS J