PAGES

Monday, January 31, 2011

jom belajaq bahasa orang penang..

salam..hye sume..kali ni baru la berkesempatan nak post entry baru..dak ni terlalu bz dgn study(haha..poyo je ayat)
ok,kali ni pelangi nak bawak hampa semua belajaq bahasa penang..maklumla,pelangi ni asal orang penang..hehe
 

 

ok...sekarang ni kita mula dengan perkataan pancoq
pancoq tu tandas la..orang penang panggil pancoq..
 


oklah..next,hampa semua penah dengaq tak perkataan loklaq?maksud loqlaq tu adalah tak senonoh..contoh ayat >awat hang loqlaq sangat ni?ha..lebih kurang macam tu la..

belemoih?belemoih tu comot..contoh ayat>"habih belemoih mulut dia.!"

hampa mesti penah dengaq member2 hampa yang asal dari penang sebut ayat ni..>"TOK SAH DOK meghela sangat aih!"

meghela tu maknanya gatal..

taboh?taboh tu kalau hampa semua nak tau,maksudnya belasah/pukul..
contoh ayat>"dengaq kata ali kena taboh teruk semalam"..lebih kurang macamtu la ayatnya..  

hampa nak perkataan len plak ka?tak pala..sebab kasih sayang chek kat hampa semua,chek bagi lagi..hehe
next,

sekeh:luku secara sipi.. contohnya>"ish,aku sekeh jugak budak ni..dari tadi dok ajaq tak gheti2 lagi.."

raba(jangan pikiaq yang bukan2 plak..hehhe..)raba tu pemadam..contoh ayat>"tiap2 minggu beli raba,raba yang dok ada tu mana pi habih?"
 

to'yu>kicap la....hehe..kami sebut to'yu..

buat ghamai(buat ramai) buat ghamai ni macam dok buat kecoh la.."hang dok buat ramai apa kat sini?"

cempegha(cempera) actually chek pun tak tau nak explain kat hampa macam mana maksud perkataan ni..tapi chek bagi contoh ayat boleh kot.."hang ni betoi2 cemphega la!"

 oklah hampa semua..rasanya takat sini ja kot untuk kali ni..nanti kita belajaq lagi noh..eh..sat2..just untuk info..sebenaqnya,orang penang ni ada yang anak mami kan..so,cara depa cakap len sikit..depa tekan kat huruf "R"..Contohnya,"semalam kami pi  kenduRi Rumah adik beRadik depa,punya la Ramai oRang.Ada la satu mamat tu dok cempeRa plak. "..lebih kurang macam tu la..chek ni bukan anak mami pun.kalau nak dengaq macam mana anak mai cakap,tekan link ni..anak mamak menatu mami.jangan salah sangka naa..hehehe..

ok,thanks for reading dis.. 
sayang hampa semua.. :p





4 comments:

  1. Salam kenal..
    follow u..
    nice blog n entry ni menarik.. kenapa panggil kicap tu to'yu.. hiks.. cute je bunyi..

    Jemput ke:ALL IN ONE
    selamat berblogging...

    ReplyDelete
  2. thanks..knpe pgl kicap to'yu?hm..nape ek..kite pn kurang pasti..yg pstinya dr kecik dok sebut to'yu smpaila ke besa..hehe
    done following u too :)

    ReplyDelete
  3. huhuhu..mula2 dulu masuk bljar, tnya kat kawan, pancoq mana? budak2 semua pakat muka blurr ja..sbb xtau apa tu pancoq..bila ckp tandas mana,baru depa phm..huhuhu..cek pon org penang gak :)

    ReplyDelete
  4. loqlaq aihhh

    hihi

    suka entry niii

    menggamit kenangan zaman persekolahan

    huhuhu

    salam kenal ya

    ReplyDelete