PAGES

Tuesday, July 26, 2011

ADAKAH ANDA MASIH DARA?


Salam u all sumer..
Ha..sekian lama fyda tak update entry,tiba2tiba jer keluar entry ni...ADAKAH ANDA MASIH DARA?Perghh..mesti ramai yang buka mata kan..hehe
Fes of all,sorry la kalau2 entry ni agak sensitive,tapi fyda tak berniat ape2..just nak berkongsi  pendapat..JOM BACE ..

APA ITU SELAPUT DARA?

Dalam istilah perubatan, selaput dara dikenali sebagai hymen. Selaput dara ini merupakan satu lipatan selaput lendir yang menutupi pintu bibir vagina 
perempuan. Ia telah ada sejak bayi perempuan dilahirkan.

Selaput ini amat tipis dan merupakan membran yang lembut. Secara biologisnya membrane ini tidak berfungsi, tetapi ia mempunyai beban yang berat kerana 
dinilai sebagai bukti kegadisan seorang perempuan.

Adakah semua perempuan memiliki selaput dara?

TIDAK. Bukan semua wanita mempunyai selaput dara pada vaginanya. Terdapat beberapa kajian yang mendapati ada bayi perempuan lahir tanpa selaput dara.

Apakah yang boleh menyebabkan selaput dara pecah?
Biarpun hanya sekadar lapisan lender, selaput dara sangat elastic dan tidak mudah rosak. Selaput dara hanya akan pecah apabila berlakunya hubungan seksual, rawatan perubatan yang dilakukan pada liang vagina, gangguan penyakit pada saluran vagina atau kemalangan dan aktiviti berat yang mempengaruhi alat kelamin perempuan.

Ketebalan selaput dara berbeza di antara satu wanita dengan wanita lainnya. Ada perempuan yang mempunyai selaput dara amat tipis dan mudah koyak oleh aktiviti-aktiviti tertentu seperti berenang, menunggang basikal dan memanjat. Ini semua memecahkan selaput daranya meskipun dia belum pernah melakukan hubungan seks. Sebaliknya, ada juga perempuan yang sudah bernikah dan berhubungan seks berkali-kali tetapi selaput daranya masih utuh dan tidak koyak kerana selaput daranya begitu elastik.

Apakah selaput dara lambang keperawanan?
Salah satu faktor penyebab kerosakan selaput dara adalah hubungan seksual. Dan masyarakat menyatakan seseorang perempuan adalah perawan jika belum pernah melakukan hubungan seksual. Isu keperawanan yang berhubung dengan selaput dara ini juga berkaitan dengan pendarahan yang terjadi ketika selaput dara koyak. Inilah yang menjadi tanda keperawanan dan kesucian seorang perempuan pada malam pertama.

Seorang wanita dikatakan tidak suci sekiranya tidak mengeluarkan darah ketika malam pertama. Anggapn ini sebenarnya kurang tepat. Perawan atau tidak seseorang gadis itu bukan hanya bergantung pada selaput dara. Tidak semestinya wanita yang tidak mengeluarkan darah ketika malam pertama sudah tercemar kerana selaput dara ini bukan hanya boleh pecah ketika melakukan persetubuhan tetapi juga disebabkan beberapa sebab yang dinyatakan di atas.

Apakah selaput dara wajib mengeluarkan darah ketika malam pertama?
Tentu sahaja TIDAK. Ini kerana selaput dara selain terdiri daripada membran yang lembut, ia juga bersifat fleksibel. Mungkin sahaja selaput dara ini melentur sehingga tidak mengeluarkan darah sewaktu melakukan hubungan seksual buat kali pertama. Malah dalam beberapa kes, didapati ada wanita yang tidak mempunyai selaput dara sejak lahir. Ada juga wanita yang memiliki selaput dara yang sangat tipis berbanding wanita-wanita lain sehingga Ia tidak dapat mengeluarkan darah pada saat melakukan hubungan seksual buat kali pertama. Selain itu, fakta perubatan turut menunjukkan selaput dara hanya memiliki sedikit pembuluh darah. Semakin tipis selaput dara, semakin sedikit darah yang keluar sehingga hampir tidak kelihatan. Bagi kaum lelaki, janganlah menilai kesucian isteri mereka melalui darah yang dikeluarkan ketika mereka mengadakan hubungan seks untuk kali pertama. 
Jangan terlalu tipikal dan kuno dalam menangani situasi ini, cubalah berfikiran lebih terbuka dan positif kerana di era millennium ini selaput dara bukanlah indikator utama dalam menentukan kesucian.

Ok..sekarang dah jelas kan?tak semestinya gurl yang xde dara tu dia tak suci dah..actually kefahaman orang kita yang meletakkan kesucian seseorang gadis tu pada DARA..walaupun hal ni ade yang dah tahu,tapi tetap ade jugak yang tak tahu tak kurang jugak yang buat2 tak tahu.....

TAPI....

Jangan la pulak fikir ke arah negative bila baca entry ni yer..
Yelah,nanti ada plak kata entry ni seolah2 menggalakkan zina..oh tidak..tidak sama sekali....!oklah...
THANKS 4 READING THIS!ADIOSS J

No comments:

Post a Comment